Látlelet

"Az igazat mondd, ne csak a valódit"

Látlelet

Egy budapesti fiatal improvizatív mélyfúrásai a hamis realisták és túlfeszült lényeglátók világában. Avagy értelmiségi (ön)marcangolás és világmegváltás nemcsak műkedvelőknek. A gyógyulás reményében látleletet veszünk a mai magyar valóságról és aztán jöhet terápiás javallat. Nem vállalok felelősséget, és a műhibák sem kizártak.

Értéktár

Merengő

Alapozó Vol. 2.

2013.01.29. - Roux Szólj hozzá!

Következzék néhány alapelv, melyet igyekszem betartani a blog készítése során. Természetesen azért lesznek szabályt erősítő kivételek, remélhetőleg minél kevesebbszer.

ESZMÉLET

1.)  ok-okozati összefüggések és kauzalitás

Röviden és leegyszerűsítve a dolgok mélyére hatolás igyekezete. Fontosabbnak tartom a Ki? Mit? csinálnál a Miért(ek)? kérdését.

Az adott emberi magatartás általánosan lehet érdekvezérelt/haszonelvű (racionális), értékvezérelt (ráció és emóció között lőném be valahol fél úton) és érzelemvezérelt. Persze az elemi ösztönök, a nevelés és a hagyományok, beidegződések szerepéről sem feledkezhetünk meg, melyek megannyi ésszerűtlennek tűnő, irracionális tevékenységet magyaráznak meg.

Az emberi akaratkifejezések bonyolult és gyakran asszimetrikus eredőjeként a különböző szervezetek is magatartásokat fejthetnek ki, melyek mozgatórugói még bonyolultabbak.

Ezek miatt is gyakran a bizonyosság helyett csupán a feltételezés eszközével élhetünk.

2.) tény és vélemény

Fontos, hogy elkülönítsük, amikor valamiről értékvezérelt véleményt, publicisztikát írunk, vagy amikor tényekből következtetéseket vonunk le, tehát elemzünk.

Egy amatőr blog műfajába jobban belefér a vélemény, mint az elemzés műfaja, de azért néha jól esik az analitikusok bőrébe bújni.

3.) függetlenség és értékvezéreltség

A blog törekszik a napi pártpolitikától, és bármilyen üzleti befolyástól való szigorú tartózkodásra.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy teljesen függetlenek és tárgyilagosak lennénk, hiszen az értéksemlegesség, mint olyan nem létezik, csupán  a versengő értékek pluralizmusa.

4.) észérvek indulatok helyett

A blog igyekszik, a na most elegem van, és kiírom magamból a világnak a bánatomat hozzáállás helyett meggyőző érvkészlettel az ésszerűségre apellálni.

Meg kell becsülni a rációt és az alapvető logikát, ami sajnos kiveszendőben van a mai világunkból (sarkítás!).

Ehhez szükséges egyfajta rugalmas elszakadás és pragmatikus hozzáállás is a problémamegoldás keresésében, természetesen csak az előre kijelölt értékhatárok mentén, különben az utilitarianizmus (haszonelvűség) csapdájába esnénk.

5.) ideális és reális:

Sok lelkes fiatalnak van egy ideális látásmódja az őt körülvevő világról, melyet oly gyakran szembeköp a valóság.

A platóni ideák világát mi csak közelíteni próbáljuk a realitáshoz.

Gyakorlat

1.) Frissítés:

Ez csak hobbi, emellett meg is kell élni valamiből. Heti 1x frissítést igyekszem betartani majd hol több, hol kevesebb sikerrel.

2.) - 3.) kommentelés és vendégszerzők

Ld. az Alapozó 1. bejegyzést.

4.) zsurnalisztikai műfajok

Ha egyszer beindul a blog, és lesz rá igény, akkor az interjú, riport, tárca műfaját is igyekszem felvillantani.

5.) Hossz

Az első bejegyzéseimet jogosan érheti az a vád, hogy túl hosszúak, így bealszotok az olvasásuk közben. A kevesebb néha több a híres bauhaus építész szerint, igyekszem tömöríteni a, hol lehet.

6.) megosztás és leközlés

Bejegyzést megosztani a blogról bátran lehet az összes közösségi oldalon. A cikkek ugyanakkor az én szellemi tulajdonomat képezik, így más honalapokon, blogokon vagy nyomtatott formában való leközlésükhöz az én hozzájárulásom szükséges.

Ha tetszett a cikk, oszd meg és kedveld facebook oldalunkat!

Poetic Principle.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://latlelet.blog.hu/api/trackback/id/tr135033449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása