Látlelet

"Az igazat mondd, ne csak a valódit"

Látlelet

Egy budapesti fiatal improvizatív mélyfúrásai a hamis realisták és túlfeszült lényeglátók világában. Avagy értelmiségi (ön)marcangolás és világmegváltás nemcsak műkedvelőknek. A gyógyulás reményében látleletet veszünk a mai magyar valóságról és aztán jöhet terápiás javallat. Nem vállalok felelősséget, és a műhibák sem kizártak.

Értéktár

Merengő

Egy pártszakadás margójára

2013.02.24. - Roux 13 komment

Az írott és online sajtó már több hete az LMP szakadásától szétválásától hangos. A legkisebb parlamenti párton kívül mintha az egész ellenzék osztódással szaporodna, és a '90-es évek elejéhez hasonló pártalapítási láz söpör végig az országon. A sok gittegylet között elvészve a baloldali-balközép ellenzék adós a 2/3-os Fidesz-KDNP gőzhengerrel szembeni társadalmi és politikai alternatíva, röviden kormányzóképesség felmutatásával. Ennek egyelőre hiányoznak mind a tartalmi, mind a személyi feltételei. Bajnai és Mesterházy, illetve inkább a mögöttük álló érdekcsoportok pedig házi mérkőzésüket vívják a miniszterelnök jelöltségért.

A kormány ellen meglévő elégedetlenséget, melyet a több társadalmi rétegnek okozott felvállalt érdeksérelmek okoztak; eddig egyetlen  régi vagy új ellenzéki pártcsoportosulásnak sem sikerült katalizálnia a maga oldalán, amint erről a bizonytalan (nyugati politológiai szakzsargonnal élve független) szavazók százalékosan kimagasló aránya is tanúskodik.

Ebben a bejegyzésben nem azzal foglalkozunk, hogy az LMP szakadása miként hat a kormányváltást akaró erők esélyeire, a pozitív elemzői vélekedésekkel szemben egyébként szerintünk rosszul, hanem a tanulságokat és az okokat próbáljuk kutatni.

I. az őstörténet: ideológia, koncepció és marketing


Az előző parlamenti ciklus közepe táján a Gyurcsány-kormány ellen növekvő társadalmi elégedetlenségi hullám általános rendszerkritikába csapott át, melyet tovább fokozott a 2008-tól hazánkba is begyűrűző nagy világgazdasági válság 2.0.

Furcsa módon az őszödi hazugságbeszéd azon mondatai, melyekben Gyurcsány saját baklövéseiért-normasértéseiért és szemfényvesztésért az elmúlt 20 év gyakorlatát hibáztatta, termékeny talajra hullottak a közvéleményben.

Hiába csengtek határozottan a rendszerváltó Sólyom László akkori köztársasági elnök szavai, hogy Gyurcsány csupán a saját felelősségét próbálja szétteríteni és elterelni, ez a taktika hasznos volt.

Történt ez amiatt is, hogy a gazdasági problémák, a mindent átszövő klientúrák, korrupció és legfőképpen maga az őszödi jelenség miatt az amúgy sikeres harmadik köztársaság rendszere 2006 őszére válságba jutott.

Az 1995-2002 között gazdaságilag rohamosan fejlődő és polgárosodó Magyarország fokozódó válságáért az egyre szélesebb közvélemény, valamint a jobbközép ellenzék is egyre inkább az "elmúlt 20 év" egyébként többé-kevésbé jól működő alkotmányos rendszerét tette felelőssé.

A paradox módon belülről jövő rendszerkritikáról és a 2010-től nyomában jövő kétharmados "fülkeforradalomról" való diskurzus nem ennek a bejegyzésnek a tárgya. Két új erő felemelkedése viszont mindenképpen figyelmet érdemel.

1.

Az akkor még létező MIÉP mellett a 2006-os választásokon társutas szerepet betöltő, jobboldali egyetemi ifjúsági mozgalomból kifejlődött Jobbik egyre jobban radikalizálódott, ezzel együtt egyre népszerűbbé is vált.

Az elöregedő, szétesett társadalom vélt és valós félelmeit sikeresen felnagyítva egyre több réteget sikeresen hiszterizált a Jobbik agitációja.

Az ország bizonyos térségeiben egyre romló közbiztonsági helyzetre és a cigány-magyar együttélés fokozódó nehézségeire válaszként létrehozták a maguk paramilitáris-félkatonai szervezetét, a Magyar Gárdát, mely sikeresen kikezdte a 2006-os őszi rendőrségi visszaélések miatt súlyosan diszkreditálódott állami erőszakmonopóliumot.

A Jobbik kikezdte a gyakran álszent politikai korrektségre épülő uralkodó közéleti diskurzust, és nyíltan rasszista, a polgári demokrácia intézményeire és az emberi jogokra fittyet hányó megoldásokat követelt a "cigánybűnözéssel" szemben. A Jobbik tehát a rasszista cigányellenes, és 2010-től kezdve  antiszemita stílusával jelentősen befolyásolta az egyre inkább jobbra tolódó magyar közbeszédet, és az uralkodó szókészletet. Ettől kezdve beszélnek cigány-magyar és zsidó-magyar szembenállásról, mintha  a két népcsoport nem lenne alapvetően a magyar nemzet integráns része.

A Jobbik eszmerendszere hol burkoltam, máskor nyíltan tehát a polgári demokrácia alapjait (ld. Vona Gábor ars poeticáját arról, hogy a Jobbik nem demokratikus párt) és a kapitalista piacgazdaság jelenlegi működési struktúráját utasítja el.

A radikális jobboldali párt tehát a politikai elit leváltását sürgeti, miközben 2010-es Parlamentbe jutásával maga is annak részévé vált. 

2.

A rendszerkritika másik ága alapvetően balról érkezett. Az LMP őstörténete az alterglobalista és zöld baloldali törekvéseket felkaroló Szimplakörből és az Ökopolitikai Műhelyből indult ki.

A környezetvédelmi mozgalmaknak a '80-as évektől kezdve nagy hagyományai voltak hazánkban, melynek alapja a Bős-Nagymarosnál magyar-szlovák koprodukcióban tervezett vízlépcső megépítése elleni tiltakozás volt. A Duna-kör bár elhalt, de a Védegylet a 2000-es évekre is jelentős szervezet maradt, elég csak a Sólyom Lászlót köztársasági elnökké választó civil kampányra gondolni, melyben az akkor TASZ-os Schiffer András és a Védegyletes Jávor Benedek egymásra talált.

A 2006-os választásokra a Védegyletből kivált Lányi András filozófus próbált zöld pártot gründolni Élőlánc Magyarországért néven. Ez a kísérlet azonban hamvában halt, mivel az ökoszociális eszmének ekkor még nem volt hazai bázisa.

Ezzel párhuzamosan az SZDSZ rendszerváltó liberális nimbusza semmivé foszlott. Ennek kezdete az "ősbűnre", az MSZP-vel kötött 1994-es választási koalícióra tehető, de a helyzet csak fokozódott a D-209-es botrány, majd az őszödi beszédet követő rendőri visszaélések kezelésével. Solt Otília, Kis János és Tölgyessy Péter egykori pártjának a Gyurcsány epigon Kóka János utóbb megkérdőjelezett pártelnökké választása, és az SZDSZ körül megszaporodó korrupciós ügyek sem tettek jót.

A SZDSZ-hez csak lazán kötődő szociálliberális értelmiség egy jelentős része egyre határozottabban a születőben lévő LMP felé orientálódott. Ezt a vonalat az ex-Mediános Karácsony Gergő megjelenése a párt körül érzékeltette  a legjobban.

A 2010 előtti pártrendszerben az LMP a Jobbikhoz hasonlóan a harmadik erő szerepét vette fel. A párt sokszor zavaros ideológiáját a zöld baloldali és alterglobalista gondolatokon kívül áthatotta és mind a mai napig áthatja az SZDSZ hőskorszakából és a TASZ-tól örökölt emberi jogi szociális liberalizmus. A rendszerváltás után kibontakozott, bizonyos vonásaiban feudalista újtőkés rendszer gazdasági és szociális alapjait az LMP éppen olyan radikálisan támadta, mint ahogy a Jobbik az alkotmányos rendszer működését.

Az LMP egyes gazdaságpolitikusainak (ld. Scheiring Gábor nyilatkozatai) sokszor neomarxista megközelítése a 2010-es választások előtt azonban  a közvélemény szemében inkább idealizmusnak tűnt.

Ehhez hozzájárult a kiváló marketing szakember, Fabricius Gábor ötletes választási reklámkampánya is, mely egyik hónapról a másikra nem is ideológiát, hanem életérzést adott elsősorban urbánus fiatalok tízezreinek.

A vonzó külcsíny, az újdonság és a politikai tisztaság, valamint a nemes eszmék varázsa sikeresen elfedte  a mélyben meglévő ideológiai ellentmondásokat

II. A pártszakadás mechanikája   

A magyar politikai rendszer ("kancellárdemokrácia") és a modern mediatizált közvélemény személyekben és nem eszmékben gondolkodik.

Ezért a baloldali politikai és gazdasági elit, és a mögöttük álló holdudvar is azt az embert keresi, aki képes legyőzni Orbán Viktort.

Egyszer már meg is találták ezt a személyt Gyurcsány Ferenc képében,ám a következményeket ismerjük.

A 2010-es földcsuszamlásszerű választási vereség után  a baloldali elit kettészakadt.

A posztkommunista MSZP korifeusai kitermelték magukból az egykori ifjúsági vezetőt, Mesterházy Attilát, aki sikeres kamarillapolitikusként ügyesen kiszorított a gyurcsányistákat a pártból, "nyugdíjba" küldte a nagy öregek egy részét, és sikeres modus vivendit alakított ki a pártfinanszírozásban érdekelt balos üzleti körökkel, akiknek emblematikus figurájaként Puch Lászlót szokás emlegetni a közbeszédben. Mesterházy azonban karizmatikussággal nem vádolható, és megjelenésében, valamint retorikájában túlságosan kötődik a régi MSZP-s pártelithez, melyet a balliberális értelmiség gyomra nehezen vesz be.

A Kádár-korszakban meghatározó technokrata "szakértői" elit azonban Bajnai Gordon pajzsra emelésében érdekelt. Ők azok (pl. Lengyel László és Sárközy Tamás szemléletesen képviseli a véleményüket), akik szocialista cégvezetőként, valamint a  minisztériumi és háttérintézményekben sikeres karriert futottak be a  reformkommunista pártvezetők alatt, azonban a szocialista rendszer tarthatatlanságát már a '80-as évek közepétől világosan látták. Sokan közülük (pl. Kapolyi László) a privatizációs hullámban a politikai befolyást üzleti tőkére cserélje, hogy aztán ugyanoda visszaforgassa.

Ez a réteg, melynek egy része korábban az SZDSZ-szel rokonszenvezett, mélységesen lenézi az MSZP-s pártklientúrát, és csupán eszközként tekint rájuk céljai megvalósításában. Jobban szeretik a kívülről jött miniszterelnököket, akik aztán kordában tartják az MSZP populista pártpolitikusait. Bajnai kiváló külföldi, elsősorban amerikai kapcsolatokkal is rendelkezik vezető karrierdiplomaták révén (pl. Simonyi András volt washingtoni nagykövet révén), nekik köszönheti a Clinton-család és a Demokrata Párt bizonyos think-tankjeinek a támogatását is.

Ezek a körök világosan felismerték, hogy Bajnaiból csak akkor lehet miniszterelnök-jelölt, ha az MSZP-n kívüli összes baloldali mozgalmat sikeresen egyesíti a háta mögött, és új erőként, egyben tapasztalt reformerként tűnhet fel a közélet erre fogékony része előtt.

Ebből látjuk, hogy a vátesz és próféta jelenség nemcsak a jobboldal sajátja, csak míg ott a nemzet vezére imázs a jellemző, addig baloldalon a szakértői lét mítosza.

Orbán Viktort és Fideszt sokszor jogosan, máskor jogtalanul sokat kárhoztatták az "egy a tábor, egy a zászló" stratégiáért, mely egyébként a Jobbik megjelenésével a gyakorlatban megbukott.

LMP.jpg

Az LMP példája jól szemlélteti, hogy ez a baloldalon sincsen másként, ott is igyekeznek mindenkit beterelni a langymeleg akolba.

Schiffer és követői hosszú távon elsősorban a baloldali elitváltásban gondolkoznak, és ezért nem akarják, hogy pártjuk elvesszen az ancien regimet képviselő baloldali körök gravitációs vonzásában.

Próbálkoztak egy harmadik pólus kialakításával, ám az erre kiszemelt Millát és Szolidaritást Bajnaiék "nyúlták le".

Az LMP tagjai azonban megmaradtak egy főként budapestiekből álló értelmiségi körnek, és nem voltak képesek felismerni, hogy a politikum is egy professzionális szakma. Közhelyszerű, hogy bázis demokratikus keretek között nem lehet egy politikai pártot irányítani. Szükség van hierarchiára egy aktivistabázis, és a vidéki alapszervezetek hálózatának felépítéséhez, melyek aztán egy sikeres parlamenti kampány alapját képezhetik

Az LMP példája szemlélteti, bár még korai a halottat temetni, hogy a napi politikai verseny és az egzisztenciális érdekek logikája felülírhatja egy harmadik utas értelmiségi csoport idealizmusát.

Kérdés, hogy a "megtisztult" LMP próbál-e a kiábrándult jobbközép, ex-Fideszes szavazók felé nyitni, és centrista pozíciót felvenni a politikai erőtérben vagy pedig megmarad alterglobalista, zöld baloldali politikai szubkultúrának?! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://latlelet.blog.hu/api/trackback/id/tr155062735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.02.24. 17:10:39

Vádolom Orbán Viktort és csapatát - 16:14
[Hallgassa meg] Hallgassa meg
A hallgatók képviseletében szólalt fel a Klubrádió melletti demonstráción Korbel Péter, aki egyebek mellett azt kifogásolta, hogy a kormány elvette tőle kedvenc rádióját, a Klubrádiót, melyet Veszprémben már csak interneten hallgathat. Émile Zola a Dreyfus-perrel kapcsolatban írt nyílt levele nyomán „megvádolta Orbán Viktort és csapatát”: Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért annyira fél egy szabad adótól, hogy foggal-körömmel meg akarja gyilkolni – fogalmazott Korbel Péter.
Itt olvashatják hallgatónk beszédét:

J’accuse, azaz vádolom, igen, vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért 2002 februárjában magyarságomba gázolva elvette tőlem a kokárdámat! Pártjelvénnyé silányította. Viselését hívei számára kötelezővé tette. Múltunk dicső pillanatának e nemzeti szimbólumát nemzetieskedő, megkülönböztető jelzéssé fokozta le. A nyolcvanas évek közepén voltam a Magyar Néphadsereg tápos örömkatonája. Emlékszem, a politikustiszt mily dühödt arccal tépte le március 15-én zubbonyunk bal felső zsebének hajtókájáról az odatűzött kis szalagkarikát. Az ugyanis határozottan ellentmondott az akkor divatos internacionalista eszméknek. Vádolom Orbán Viktort és csapatát, hogy 2002 februárjában letépte mellemről a letépés helyét!

Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért 2007-ben törvényalkotóként kordont, és ezzel törvényt bontott! Büntetlenül! Adófizető állampolgárként nem érezhetem-e hát joggal én is úgy, hogy jogom van a nekem nem tetsző szabályokat egyszerűen áthágni?

Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért 2011-ben elvette tőlem azt a pénzt, amelyet évek óta gyűjtögettem egy magánnyugdíjpénztár – ezek szerint korántsem betörésbiztos – széfjében. Vádolom Orbán Viktort és csapatát, hogy kirabolt, és utána cinikusan a képembe vigyorgott. Vádolom Orbán Viktort és csapatát, hogy a 2006-os „oszt jó napot” árat igen, értéket nem ismerő gondolkozásmódját mára az élet minden területére kiterjesztette! Következmény nélkül lehet makulátlan jellemű és tudású embereket meghurcolni! Következmény nélkül lehet tehetségtelen, beosztásukban haszontalannak, sőt bűnösen károsnak bizonyuló embereket piedesztálra emelni, és jutalomfalatkákkal kényeztetni! Hogy vidáman fütyörészhet az, akiről kiderül, hogy tanulmányai során olyan bűnt követett el, amiért egy tökéletes demokráciában minden felsőoktatási intézménytől eltiltanák, és közelébe sem engednék politikai pályának.
Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért Kaya Imbrahim, Joszip Tot, Bayer Zsolt, Budai Fouché Gyula, és Simicska Lajos, hogy a sort ne folytassam, nevét meg kellett tanulnunk.

Vádolom Orbán Viktort és csapatát az elkészült és az egyelőre csak javaslat tárgyát képező listákért. Decemberben én is ott voltam a Kossuth téren. Akkor kicsit haboztam, ma már örülök, hogy veszprémi ismerősöm javaslatára én is a pódiumnak hátat fordítva hallgattam Rogán Antalt. Mi kell ahhoz, hogy ismét megszólaljon? Bayer nem elég? Fekete György nem elég? A CÖF nem elég? Az éhségmenetek kigúnyolása nem elég? Az ELTE-s lista nem elég? Egy rádió – ötvenes éveket idéző – elhallgattatására irányuló elszánt törekvés nem elég? Itt van most Rogán Antal? Látja valaki?

Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért két lábbal tiporja a szabad tájékozódáshoz való jogomat. Vádolom azért, hogy Veszprémben a Klubrádiót lassan két éve már csak interneten hallgathatom. Néha, hajnali félálomban ébresztőórás rádióm állomáskeresőjét tekergetem. Ilyenkor az az értetlen, bamba érzés fog el, melyet akkor éreztem, amikor tizennyolc éves koromban először szavaztam országgyűlési választáson. Egy szál vörös szegfűt nyomtak az egyik, a szavazócédulát a másik kezembe, és a fülke felé irányítottak. Pár másodperc múlva kidugtam fejem a függöny mögül, és kamaszos hévvel kurjantottam a konfekcióöltönyös asztal felé: „Hé, valamit elrontottak, itt csak egy név szerepel!” Válasz: „Szádat befogod, visszamész és ikszeled!” Vádolom Orbán Viktort és csapatát az egyre szaporodó, efféle déja vu-imért.

Vádolom Orbán Viktort és csapatát, amiért annyira fél egy szabad adótól, hogy foggal-körömmel meg akarja gyilkolni. Márpedig aki fél, az nem demokrata! Egyébként is: itt lennénk, ha nem szeretnénk a Klubrádiót? Hát hozzanak létre ők is egy adót, amelyet sokan szeretnek, és nem csak politikai hitük miatt hallgatnak! Újságírókkal, akiknek van humoruk, tudnak beszélni, és értik a szakmájukat. Lehetséges, hogy nem találnak ilyet?

Tisztelt Esküdtszék! Kérem a vádlottak azonnali szabadon bocsátását! Hadd menjenek! A Klubrádió pedig: HADD SZÓLJON!

csavari 2013.02.24. 17:14:30

Roux

Amit te most "polgári demokráciának" hazudsz az teljes mértékben egyenértékű a bolsevik diktatúrával!

komissarlajos 2013.02.24. 17:30:40

@csavari: Tisztelt csavari! Amit a „vádbeszédben“ olvastam az első szótól az utólsóig igaz.

reszeg tengeresz 2013.02.24. 17:53:42

Kibaszott gyurcsanynak kene mar pusztulnia!

komissarlajos 2013.02.24. 18:12:09

@reszeg tengeresz: Tisztelettel kérdem: kijózanodsz végre?

is 2013.02.24. 18:28:14

olvastam végig a posztot, minden bekezdés olyan felvezetőnek tűnt, amit már vagy 100-szor olvastam, felével egyetértek, felével nem, de tényleg vártam valami személyes hozzáadást. aztán eljött az utolsó bekezdés, és vége lett. semmi új, semmi érdekes.

gono 2013.02.24. 18:35:48

hát nemtom;
azér a kurvaorszag, az ott van van nagyon!

lehet más a propaganda 2013.02.24. 19:25:41

"A SZDSZ-hez csak lazán kötődő szociálliberális értelmiség egy jelentős része egyre határozottabban a születőben lévő LMP felé orientálódott."

... miután az SZDSZ agóniája visszafordíthatatlanná vált. Enélkül be se kerültek volna a Parlamentbe, mint ahogy a Jobbik se került volna be nélkülük

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.24. 19:44:34

rengetegen foglalkoznak már ezzel a témával úton útfélen, ez egy jobb bejegyzés, de lassan már kezd unalmas lenni.

Sokkal többet foglalkoznak a dologgal, mint amennyit ér/jelent.

SPYD3RM4N 2013.02.24. 20:03:16

Jó sok olyan talapzata van ennek az írásnak, amik nem megkérdőjelezhetők a szerző szemében, de igazságtartalmuk valójában 0%. Az SZDSZ-LMP összeköttetésig jutottam csak, ott feladtam: aki a két párt között bármiféle kapcsolatot hallucinál, az egy másik dimenzióban lakik, nem a valóságban. Meg ez az "általános elégedetlenségi hullám rendszerkritikába csapott át" dolog... ha rendszerkritikába csapott volna át, akkor nem a Fidesz nyer 2/3-dal. Ez ugyanolyan mítosz, mint jobboldalon a Gyurcsány-diktatúra, amit sima demokratikus választáson 2/3-dal le lehet váltani. Ezek az emberek soha életükben még csak nem is hallottak arról, hogy mi a diktatúra. Sajnos a magyar olyan szellemi szinten van, hogy bármit meg lehet vele etetni. Lásd pl. Gyurcsány 2006-os újraválasztása, 2010-es Fidesz 2/3, stb.

regress 2013.02.24. 20:18:54

@komissarlajos: nem az italtól van neki.a szülész hibázott,

laci_52 2013.02.24. 20:50:54

'14 után szép csendben elfelejtjük, hogy az SZDSZ-klón LMP valaha egyáltalán létezett, mennek a süllyesztőbe, mint a "Maradj talpon!" vesztesei. Nem fognak hiányozni senkinek.
süti beállítások módosítása